Изпитен център

cover

CPE Изпитна информация

CPE е най-високата квалификация на Университета Кеймбридж по английски език и отговаря на ниво C2 (Proficient) от  Общоевропейската езикова рамка. Успешните кандидати на това ниво се доближават до стандарт на владеене на езика, еквивалентен на този на завършили висше образование с роден език английски. Подходящ е за хора, които искат да учат магистърска или докторска програма в англоезичен университет или да изпълняват управленски длъжности.

Сертификатът е без давност и важи цял живот.

СРЕ е доказателство за изключителни езикови умения и представлява безценна квалификация за всеки желаещ да работи или учи в чужбина или да развива кариера, изискваща високи езикови умения. СРЕ се признава от университети и работодатели от цял свят. Можете да намерите актуалната база данни с организациите, които официално признават CPE на сайта на Cambridge Esol Examinations.

Ако не сте сигурни кой изпит е подходящ за Вас, можете да дойдете в English Academy по време на периодите за регистрация. Нашият тест ще определи Вашето ниво по английски и ще Ви насочим към подходящия за Вас изпит на Кеймбридж.

ФОРМАТ НА ИЗПИТА

Изпитите на Кеймбридж покриват четирите езикови умения – слушане, говорене, четене и писане. Те включват набор от задачи, които оценяват Вашата способност точно и ефективно да използвате езика в различни ситуации и теми.

Изпитът CPE съдържа 5 компонента: Reading, Writing, Use of English, Listening and Speaking.

Компонент

Съдържание

Време

Оценка(%)

Reading

4 части/40 въпроса

1 час 30 минути

20%

Writing

2 части

2 часa

20%

Use of English

5 части/44въпроса

1 час 30 минути

20%

Listening

4 части/28 въпроса

около 40 минути

20%

Speaking

3 части

19 минути за всяка двойка кандидати

20%

ОЦЕНЯВАНЕ И СЕРТИФИКАТИ

Резултатите се обявяват приблизително два месеца след датата на писмения изпит. Сертификатите се изпращат на успешно преминалите кандидати приблизително месец след излизането на резултатите.

Всички кандидати, които са се регистрирали в English Academy, ще получат сертификатите си от нас.

Можете да проверите резултатите си на Cambridge ESOL Results Online. Онлайн достъпът се осигурява от изпитните центрове.

Вашият резултат е базиран на петте компонента на изпита и се изразява в проценти между 0 и 100.

Вашата оценка зависи от резултатa, който сте постигнали:

Оценка

Резултат

Ниво по Европейската Езикова Рамка

A

80–100% (220 - 230 точки)

C2

B

75–79% (213 - 219 точки)

C2

C

60–74% (200 - 212 точки)

C2

CEFR Level B2

45–59% (180 - 199 точки)

C1*

CEFR Level B2

45 - 59% (160-179 точки)

B2*

РАЗШИРЕНО СЕРТИФИЦИРАНЕ

Разширеното сертифициране цели да даде на кандидатите допълнително признание за езиковите умения, които са демонстрирали по време на изпита.

  • Certificate of Proficiency in English – Level C2 -  Ако разултатът Ви е А, В или С Вие ще получите Certificate of Proficiency in English, посочващ, че сте демонстрирали езикови знания на ниво С2.
  • Certificate of Proficiency in English – Level C1 - Ако представянето Ви е под ниво С2, но оценката Ви попада в рамките на ниво C1, ще получите сертификат, посочващ, че сте демонстрирали езикови знания на ниво C1.

За повече информация относно изпитите на университета Кеймбридж посетете сайта на Cambridge ESOL Examinations.