Изпитен център

cover

FCE - Информация за изпита

Изпитите на Кеймбридж са надеждно доказателство за владеене на английски език.

FCE е първият сертификат на Кеймбридж, който Ви дава достъп до множество университети и е признат от работодатели от частния и публичен сектор в целия англоезичен свят. Можете да намерите актуалната база данни с организациите, които официално признават FCE на сайта на Cambridge Esol Examinations.

Сертификатът е без давност и важи цял живот.

В Европейската Езикова Рамка, FCE отговаря на ниво B2. FCE е доказателство, че можете да комуникирате уверено на английски език, както писмено така и устно. Ако не сте сигурни кой изпит е подходящ за Вас, можете да дойдете в English Academy по време на периодите за регистрация. Нашият тест ще определи Вашето ниво по английски и ще Ви насочим към подходящия за Вас изпит на Кеймбридж.

ФОРМАТ НА ИЗПИТА

Изпитите на Кеймбридж тестват четирите езикови умения – слушане, говорене, четене и писане. Те включват набор от задачи, които оценяват Вашата способност точно и ефективно да използвате езика в различни ситуации и теми.

Компонент

Съдържание

Оценка (%)

Цел

Reading and Use of English 
(1 час 15 минути)

7 части/52 въпроса

40%

Показва , че можете да се справите с различни видове текст, като художествена проза, вестници и списания. Тестват се способностите Ви в употребата на английски език чрез различни упражнения, които показват колко добре можете да използвате английската граматика и лексика.

Writing
(1 час 20 минути )

2 части

20%

Трябва да напишете два отделни текста например –  писмo, report, описания и есе.

Listening
(около 40 минути)

4 части/30 въпроса

20%

Тества способността Ви да следите и разбирате набор от устно представени материали като интервюта, радио излъчвания, презентации, разговори.

Speaking
(14 минути за всеки кандидат)

4 части

20%

Тества способността Ви да комуникирате ефективно в реални ситуации. Устният изпит се провежда по двойки с още един кандидат.

ОЦЕНЯВАНЕ И СЕРТИФИКАТИ

Резултатите се обявяват приблизително два месеца след датата на писмения изпит. Сертификатите се изпращат на успешно преминалите кандидати приблизително месец след излизането на резултатите. Можете да проверите Вашата оценка на Cambridge ESOL Results Online.

Всички кандидати, които са се регистрирали в English Academy, ще получат сертификатите си на място от нас.

Вашият резултат е базиран на петте компонента на изпита и се изразява в проценти между 0 и 100. Вашата оценка зависи от резултатa, който сте постигнали:

Оценка

Резултат

Ниво по Европейската Езикова Рамка

A

80–100% (180 - 190 точки)

C1

B

75–79% (173-179 точки)

B2

C

60–74% (160 - 172 точки)

B2

CEFR Level B1

45–59% (140 - 159 точки)

B1

РАЗШИРЕНО СЕРТИФИЦИРАНЕ

Разширеното сертифициране цели да даде на кандидатите допълнително признание за езиковите умения, които са демонстрирали по време на изпита.

  • First Certificate in English – Level C1 - Най-добрите кандидати понякога показват знания над ниво B2. Ако получите оценка А на изпита си, ще получите сертификат, посочващ, че сте демонстрирали езикови знания на ниво С1.
  • First Certificate in English – Level B2 - Ако получите оценка В или С от изпита си, ще получите сертификат FCE  на ниво B2.
  • Level B1 certificate - Ако представянето Ви е под ниво B2, но оценката Ви попада в рамките на ниво В1, ще получите сертификат, посочващ, че сте демонстрирали езикови знания на ниво B1.

За повече информация относно изпитите на университета Кеймбридж посетете сайта на Cambridge ESOL Examinations.