Блог

cover

Международен сертификат - защо ми е нужен и кой да избера?

22.03.2018

Дали целта ти е да учиш или работиш извън България, или просто искаш да имаш надеждно доказателство за нивото ти на владеене на английски език, то ще имаш нужда от международно признат сертификат. Сертификатите IELTS и Cambridge са едни от най-известните и всеобщо признати. Бихме се учудили, ако за първи път чуваш за тях :) . В тази статия ще намериш интересна информация за изпитите, какви предимства има всеки сертификат и как протича подготовката за него в English Academy.

IELTS 

The International English Language Testing System (IELTS) е най-популярният изпит за определяне нивото на владеене на английски език. Всяка година се провеждат над 2.2 милиона изпита. IELTS се състои от 4 модула: слушане, четене, писане и говорене. Съществуват 2 вида - IELTS Academic (за кандидатстване за университет или работа) и IELTS General Training (за работа и виза в англоговорящи страни). Разликата между двата се състои в два от модулите - четене и писане. Резултатите от IELTS се признават за над 7000 специалности в Европа, в страни като Великобритания, Германия, Холандия, Дания и др. Той се използва и за кандидатсване в университети в САЩ. Резултатите от IELTS са по точкова система от 1 до 9, като за кандидатсване в университет в повечето случаи се изисква 6.5.  Валидността на резултатите от IELTS е 2 години.

Cambridge certificate

В English Academy - Varna можеш да се подготвиш за First Certificate in English (FCE), Cambridge Advanced Certificate in English (CAE) и Cambridge Proficiency in English (CPE). Всеки от тях се състои  от 4 модула - слушане, четене , писане и говорене. За да положиш успешно изпита за FCE е необходимо да имаш ниво B2, CAE - C1, а CPE на C2. Резултатите от Cambridge изпит са по точкова система (до 230), но имат и еквивалент по системата за оценяване A-D. Имай предвид, че ако се представиш достатъчно добре на изпита, можеш да получиш и по-високо ниво в сертификата. Например, ако резултатът ти на CAE е над 200т. ще получиш C2, но на сертификата ще е упоменато, че си се явил на CAE, а не CPE. FCE, CAE и CPE са без давност - те са доживотни. Въпреки това, повечето университети държат сертификатът да е придобит в последните 2 години.

Притежанието на сертификат FCE със сигурност би ти дало преднина пред конкуренцията при търсене на работа. Често ниво B2 е достатъчно за много позиции, а доказателство за познания по английски като FCE би привлекло вниманието на работодателя.

CAE е използван масово при кандидатстване в университет, както и за да послужи пред работодател. CAE е главният конкурент на IELTS,  като резулатите от CAE се признават в 99% от най-добрите университети в света, включени в класацията Times Higher World University Rankings 2015–2016. Успешно преминат изпит с точки 180-200 е еквивалент на 6.5 - 7.5 точки при IELTS.

CPE е доказателство за изключително високо ниво на владеене на езика. Нужно е да се изкарат над 200 точки, като това е показател за C2. Най-често се използва от бъдещи и настоящи преподаватели или преводачи.

Можеш да разгледаш следната таблица, за да сравниш и разбереш точковата система при Cambridge и IELTS изпит.

Източник: www.cambridgeenglish.org

 

Кой изпит да избера?

Преди да започнеш дълбок размисъл над това дали IELTS или Cambridge сертификат е по-подходящ, направи едно уточняващо "разследване". Трябва да си наясно за какво ти е нужен сертификатът. Ако е за университет - избери една или няколко опции и провери какви са техните изисквания. Ако пък желаеш да ти послужи пред работодател, ако не е упоменато в обявата, направи запитване. Предварителното осведомяване е важна стъпка към успеха. Един от най-честите въпроси, които ни задават бъдещи курсисти е "Кой изпит е по-лесен?". Отговорът всеки път е един и същ - няма по-лесен изпит.

Нека обобщим основните разлики:

  • Различни скали на оценяване
  • Ниво на трудност на целия изпит - IELTS започва от по-лесно към най-трудно ниво, докато Cambridge изпитите са издържани на определено ниво
  • Давност - IELTS има давност 2 години, Cambridge - няма

Изпитите се състоят от 4 модула, а цената им е почти еднаква. За 2018г. таксата за IELTS е 395лв., FCE - 370лв., CAE - 385лв. и CPE - 395лв.

Отлична подготовка = отличен резултат

В English Academy ще намериш не само квалифицирани учители от Англия и САЩ, а такива с опит конкретно със сертификатна подготовка. Ще бъдем до теб от началото до края - ще ти помогнем да разбереш сегашното ти ниво и кой изпит е по-подходящ, ще преминеш през всеки един модул от изпита заедно с твоя учител, а в края на курса ще се чустваш напълно запознат/а с това, което те очаква. Отличната подготовка ще ти донесе и нужната увереност и положителна нагласа. Ще ти помогнем и с регистрацията за самия изпит, както и с всички въпроси преди или след него. Курсът е с продължителност 12 седмици, общо 48 часа. English Academy и тази година е удостоена, от организатора на изпитите за международен сертификат за България - British Council Bulgaria, със златен статут по програмите за сертификатна подготовка Addvantage и IELTS Partnership Programme, както и за един от най-добрите подготвителни езикови центрове, с фокус върху обслужване на клиенти.

За информация за предстоящи курсове се свържи с нас на имейл varna@englishacademybg.com или на телефон 0886 530 858/ 052 622 351, а ако предпочиташ Facebook, можеш да ни намериш тук.