Блог

cover

Книгите за вълшебни коледни дни на English Academy

19.12.2023

Остават броени дни до Коледа, а ние ви питаме как бихте описали коледния дух?

За мнозина той се изразява в домашните уют, топлина и спокойствие – поседнали удобно с чаша чай и бисквитки. Друга част от вас сигурно мечтае за моментът, в който цялото семейство ще се събере на трапезата, разменящи шеги и закачки. Трети пък ще облекат най-топлото си палто и ще тръгнат из града в търсене на красиви светлинки и лакомства от коледните базари.


Ние от English Academy сме на мнение, че коледният дух включва по малко от всичко това, че и отгоре. В този ред на мисли имаме една любима фраза от книгата за Мечо Пух:

"Christmas is a togethery sort of holiday" said Pooh "Thats my favorite kind" said Piglet, "Togethery and Remembery"

Точният превод би бил предизвикателна задача, защото авторът играе с думите, но Мечо Пух казва, че Коледа е от празниците, на които не трябва да си сам, а Прасчо споделя, че тези, прекарани заедно и запомнящо се, са му любимите.

 

Докато  се радваме на мъдростта на любимите ни герои, обаче не бива да забравяме, че по празниците можем да откраднем и мъничко време за себе си, за да разгърнем кориците на други истории подобни на тази за Пух и Прасчо.  Ето защо ви предлагаме кратък списък с любими заглавия, които да прочетете по Коледа – най-магичното време от годината.

A Christmas Carol

by Charles Dickens

„Коледна песен“ е трогателна история, в чийто център се намира небезизвестният скъперник Скрудж. Той мрази празника, но на Бъдни вечер го спохожда нещо неочаквано. Дали наистина по Коледа се случват чудеса?

 

How the Grinch Stole Christmas?

by Dr. Seuss

И докато сме в духа на коледните злодеи ви предлагаме да се запознаете с Гринчът. Зеленото създание замисля пъклен план как да открадне Коледа, като вземе всички подаръци и цялата украса от домовете в близкото градче. Вероятно вече се досещате, че нещо ще се случи. Гринчът ще разбера, че Коледа е нещо повече от разменяне на вещи.

 

Harry Potter and the Sorcerer’s Stone

by J.K. Rowling

Кой казва, че по Коледа следва четем само празнични истории? Сагата за Хари Потър е любима на хиляди хора по цял свят. Чете се целогодишно, но най-хубаво е, когато навън е много студено, а вие разполагате с огромен запас от сладки изкушения. Но ако нямате връзки с магьосническите доставчици, ще трябва да се насладите на мъгълските бонбони и шоколади.

 

The Golden Compass

by Philip Pullman

Още една история, която не е пряко свързана с Коледа, но носи много настроение и е подходяща за празнично четиво. Искате ли да се потопите в свят на говорещи животни, летящите вещици и приключения? „Златният компас“ ще ви отведе точно там.

 

The Night Before Christmas

by Clement Clarke Moore

 Какво ли е да зърнеш Дядо Коледа, дошъл със своята шейна да остави подаръци на любимите ти хора? Тази история кара добрия старец да оживява в съзнанията на малки и големи вече 200 години.

 

The Lion, the Witch and the Wardrobe

by C.S. Lewis

Няколко стъпки през вълшебен гардероб ни водят в земите на Бялата вещица. Там има вечна зима, но Коледа не се празнува. Разлиствайки светът на Нарния, ще откриете вълшебство, приятелство и приключения.

 

The Hobbit

by J.R.R. Tolkien

Завършваме с нещо любимо от жанрът на фентъзито. В Средната земя злото никога не спи, а хобитът Билбо Бегинс и банда смели джуджета се отправят на важна мисия.  Коледните празници са отлично време от годината, в което да се изправим срещу опасности като орки, дракони и какво ли още не.

 

Коледа е време, в което можем да се отдадем на любимото хоби. Ако нашият списък с книги за вълшебни коледни дни ви е харесал, то надникнете и в този с любимите коледни филми на English Academy.