Блог

cover

Любимите коледни филми на Еnglish Academy

17.12.2022

 Дойде и това време от година, в което захвърляме всички задачи и се настаняваме пред телевизора, наметнати с топло пухкаво одеялце и хванали чаша горещ шоколад. В идеалния случай навън вали сняг на парцали, а котката се е сгушила наблизо. Размечтахте ли се?

 

Решихме да допринесем към празничното настроение с няколко страхотни идеи за коледни филми, които несъмнено са отлично попадение за добре прекарано време. Това, което предлагаме обаче, е да избегнете българското озвучаване и да се потопите в аудиото на английски език. По този начин ще успеете да усетите цялата атмосфера, която създава филмът и ще упражните своите знания. А можете да следите и сравнявате българските субтитри с това, което актьорите говорят. Решението е изцяло ваше, но ви обещаваме, че този процес наистина ще помогне към усъвършенстването на езиковите ви умения. 

 

В една част от филмите в нашия списък ще можете да чуете британски акцент, а от друга американски английски. От нашата статия ще научите малко за филма, малко за актьорите, малко за музиката и ще ви припомним някои може би забравени знаменити фрази, които току виж ви се наложило да използвате. Повечето филми са подходящи за цялото семейство.

Селекцията е избрана от директора Марк и екипа на English Academy, надяваме се да ви хареса! 

Е, ще започваме ли? 

 

  1. Клаус – Klaus

 

Ако искате да се потопите в завладяваща история, уникална анимация и коледен дух, то „Клаус“ е отличен избор. Можете да очаквате приключения, трогателни моменти, радост и доброта. Любимият ни цитат е:

 

„A true selfless act always sparks another.

„Един истински безкористен акт винаги предизвика друг.“

 

  1. Наистина любов - Love Actually

За повечето от нас Коледа е време за любов, нежност и романтика. Ето защо в нашия списък отреждаме специално място на „Наистина любов“. Филмът е класика и представя динамиката на отношенията между няколко двойки. Актьорските състав и игра са невероятни. Още един бонус е, че филмът е британски и ще можете да поупражнявате езика си и по този начин. 

 

"Tell her that you love her. You've got nothing to lose and you'll always regret it if you don't."

"Кажи ѝ, че я обичаш. Нямаш какво да губиш и винаги ще съжаляваш, ако не го направиш."

 

3.Ваканцията - The Holiday

Често актьорският състав е това, което прави един филм любим, а във „Ваканцията“ участват Кейт Уинслет, Камерън Диаз, Джъд Лоу и Джак Блек – рецепта за успех. Ако имате нужда да излезете от света на фентъзито и да се потопите в една романтична комедия, това е нашето предложение. 

 

"I’m not going to fall in love with you, I promise!

„Няма да се влюбя в теб, обещавам!“

 

4.Коледна песен - A Christmas Carol

 

Всички сме чували за Чичо Скрудж – иконичният герой на Дикенс, вдъхновил куп анимационни и игрални филми. Сред най-успешните екранизации на „Коледна песен“ са 3D филмът от 2009 г., игралният филм от 2019 г. и  анимационният филм на Дисни от 1983 г. 

 

Ебенизър Скрудж e символ на силата на Коледа да прави хората по-добри. Вярваме, че който и да изберете, ще Ви хареса! 

 

“I will honour Christmas in my heart, and try to keep it all the year. I will live in the Past, the Present, and the Future. The Spirits of all Three shall strive within me. I will not shut out the lessons that they teach.”

„Ще почета Коледа в сърцето си и ще се опитам да я запазя през цялата година. Ще живея в миналото, настоящето и бъдещето. Духовете и на тримата ще се борят в мен. Няма да пренебрегна уроците, които преподават.”

 

5.Полярен експрес - The Polar Express


Има нещо чаровно в идеята за пътуване с влак в навечерието на Коледа. Ефектът се засилва дори повече, ако наоколо е заснежено. Само това ви стига да се потопите в празничната магия с „Полярен експрес“. 

 

“Outside, the lights of towns and villages flickered in the distance as the Polar Express raced northward.”
„Навън
, светлините на градовете и селата примигваха в далечината, докато Полярният експрес препускаше на север.“

 

6.Гринч - The Grinch

 

Има само един злодей, който може да засенчи дори Чичо Скрудж и това е Гринч. Той е зелен, сърдит и иска да открадне Коледа. Ще успее ли?

Версията от 2018 г. е анимирана и в ролята на Гринч влиза небезизвестният Бенедикт Къмбърбач. Филмът предлага за всекиго по нещо – има куп забавния моменти, но също и някои трогателни. 

 

„Today was great! We did mean things, AND we did them in style.


„Днес беше чудесен ден! Правихме подли неща и ги правихме със стил.

 

  1. Момче на име Коледа - A Boy Called Christmas

 

Подобно на „Клаус“ и тук ще видите прочит на историята на Коледа – и то доста интересен такъв. Говорещото мишле Мика със сигурност ще ви се стори забавно! Този филм е британски, както и голяма част от актьорите в него. Определено ще можете да упражните своя английски език по приятен начин. 

 

“If you believe you can do something, you are halfway there.

„Ако вярваш, че можеш да направиш нещо, ти си на половината път да го постигнеш.“

 

 

8.Чудо на 34-та улица - Miracle on 34th Street

 

Всеки има нужда от нещо, в което да вярва, особено малчуганите. Ето защо Дядо Коледа е толкова важен. Историята в 'Чудо на 34-та улица"  ще ви плени и увлече. Намерете време и за този филм. 

 

 "Look Doris, someday you're going to find that your way of facing this realistic world just doesn't work. And when you do, don't overlook those lovely intangibles. You'll discover those are the only things that are worthwhile."

„Виж, Дорис, някой ден ще откриеш, че начинът ти да се изправиш пред този реалистичен свят просто не работи. И когато го направиш, не пренебрегвай тези прекрасни нематериални неща. Ще откриеш, че това са единствените неща, които си заслужават ."

 

9.Сам вкъщи - Home Alone

 

За накрая сме си оставили черешката на тортата! Това е поредицата, която вероятно ще остане завинаги в нашите сърца. Пакостите на Кевин Маккалистър ни радват всяка година. Коледа ли е без „Сам вкъщи“?

 

"This is my house. I have to defend it." 

“Това е моята къща. Аз трябва да я защитавам.”

 

Надяваме се списъкът с любими коледни филми на English Academy да ви е бил интересен и полезен. Преди да се отпуснете на креслото обаче ви предлагаме да направите още една подготовка за коледния маратон. Има някои думи, които са често срещани през декември и сме се постарали да ги съберем и опишем. Разгледайте нашия списък с 50 коледни думи на английски език

От опит знаем и още нещо – феновете на филми са любители и на музиката. Ето защо ви предлагаме още малко полезна информация. Разгледайте някои коледни и новогодишни пожелания на английски, вдъхновени от любимите песни

Можете да упражнявате своя английски език и вкъщи! Всичко става лесно и неусетно, когато го правите по време на любими занимания. 

 

След заслужената почивка по време на празниците, ви очакваме за новия семестър в Академията! Общ английски за възрастниподготовка за изпит CAE и IELTS и английски за деца – учете английски 12 седмици с нашите преподаватели от Англия и Америка. 

Можете да се запишете и да положите безплатен тест на място в офиса на ул. Преслав, 48, гр. Варна от 3 до 6 януари, 10:00 ч. – 18:00 ч. Предоставяме възможност и за онлайн тестване от удобството на дома ви: тест възрастни https://englishacademybg.com/free-placement-test и тест деца https://englishacademybg.com/varna/young-learners/free-placement-test-kids .

Курсовете за деца стартират от 7 януари, а тези за възрастни - на 10 януари! Очакваме ви!