Блог

cover

Най-използваните идиоми в корпоративния свят

10.02.2022

Богатата езикова култура е присъща за всеки човек, който иска да се развива. Тя позволява по-ясно и подробно изразяване. Доброто познаване на бизнес лексиката на английски ще повиши твоята увереност и решителност на работното място. 

Обогатяването на езика се свързва и с използването на идиоми. Употребата им помага за плавността на изказа и за по-добро разбиране на останалите. Ако не знаеш какво е идиом, прочети предната ни статия, за да разбереш.

Подготвили сме списък с най-често ползваните бизнес идиоми и тяхното значение. Примерите ще ти помогнат да ги запомниш и прилагаш по-лесно в бъдеще.

1. Нека започнем от самото начало или с други думи казано: Back to square one.

→ We’ve spent 3 months using this sales strategy, but the results are not improving. I think we should go back to square one and rethink our approach.

  1. За да опишеш точно какво причинява дадена ситуация или проблем, се използва изразът To hit the nail on the head.

→ You've hit the nail on the head regarding what has caused our drop in sales.

  1. Сходните ценности и разбирания помагат на бизнеса да се развива. Когато всички от екипа са на едно мнение по даден въпрос, то те са on the same page.

→ Let’s all communicate constantly so we are on the same page.

  1. Работата изисква сериозно отношение към поставените задачи и тяхното изпълнение. Най-подходящият израз в тази ситуация е To get down to business.

→ We’ve wasted enough time debating on the official launch date. Let’s get down to business now, we have work to do.

  1. Когато целият екип е концентриран, много по-лесно се повишава продуктивността. За да насърчиш останалите да са фокусирани и да подобрят стандарта на работата си, ще ти е полезна фразата Raise the bar.

→ The team must raise the bar if we want to win a customer service award.

  1. Задълженията в бизнес средите имат йерархия на изпълнение. Ето как да покажеш кои са с приоритет и кои не: On the back burner - Нещо, което има нисък приоритет, не е много важно.

→ Put that report on the back burner and focus on new business.

  1. A long shot - Нещо, което има малка вероятност да се случи и нисък шанс за успех.

→ I know it’s a long shot because he has a lot going on, but maybe I can convince him to partner with us for this project.

8.  Да свършиш задачите стриктно по зададени правила е често срещано изискване в корпоративното пространство. By the book е изразът, с който ще те посрещнат казусите.

→ Our accountant does everything by the book so there are no problems in the future.

  1. А когато въпросите за разрешаване са повече от очакваното, ще се наложи да използваш фразата crunch the numbers - приоритизиране и подреждане на задачите.

→ Start by crunching the numbers to find out exactly how many projects you need to complete to meet your financial goals.

  1. За много специалисти насочването на всички ресурси към една идея е много рисковано, и не се доверяват на един план за действие. Този често срещан съвет в бизнеса се дава с идиома don't put all your eggs in one basket!

→ I take some investment risks every year, but I never put all my eggs in one basket.

  1. Независимо дали си рисков играч или не, нестандартното мислене (извън рамките) помага за разрешаването на много казуси. Отговорите се крият на нетипични места и трябва да си смел, за да ги откриеш.

Think outside the box!

→ To be successful in our industry, we need staff who think outside the box.

 

Ако искаш да говориш свободно както в ежедневни разговори, така и в работна среда, имаме добри новини за теб. English Academy стартира курсовете си по бизнес комуникация и общ разговорен английски. Ще научиш още много идиоми с нашите квалифицирани преподаватели от Англия и САЩ. Очакваме те за входящ тест за определяне нивото ти по английски до 11-ти февруари.

Включи се в обучението и развий комуникативните си умения.

До скоро!