Блог

cover

Пролетни думи за твоя речник по английски

04.05.2022

Пролетни думи за твоя речник

Пролетта е тук и природата разцъфва блажено. Вслушай се в песните на птичките, усети аромата на цветята и си направи дълга разходка в първия слънчев следобед, който идва. Подготвили сме ти речник с думи и изрази, които свързваме с пролетта. Провери колко от тях познаваш!

Каква е разликата между “spring” и “to spring”?

“Spring” и “to spring” имат две различни значения.  Съществителното “spring” е сезонът, който следва след зимата и се свързва със събуждането на природата. От друга страна “to spring” е глагол, който означава подскачане, извършване на рязко движение. Използвай глагола в следните словосъчетания:

Spring into action -  Бързо да скочиш да правиш нещо конкретно

Spring in your step - Вървене с леки радостни подскоци

Spring to life - Рязко освежаване, промяна на ситуацията, подобно усещане като вземане на леден душ

С останалите думи ще опишеш още по-добре идващия сезон, а с примерите - ясно ще разбереш как да ги включиш в ежедневната си реч.

Breeze

Във Варна сме добре запознати с бриза. Ние усещаме този полъх през цялата година, заради прекрасното Черно море. Зимно време е студен и пронизващ, но през пролетта - носи радост и свежест.

→ The sea breeze made her dress move as if it was alive. - Морският бриз накара роклята ѝ да се движи, сякаш беше жива.

Drizzle

От дъжд до дъжд има разлика. Drizzle е лекото ръмене, което се усеща през пролетните месеци. То е като поръсване на земята с водни капки, които помагат на цветята да пораснат по-бързо. След ръмежа не остават големи локви (puddles).

I walked home in the drizzling rain. - Аз вървях към вкъщи в ръмящия дъжд.

Sun-kissed

Дарен със слънчева целувка може да е всеки предмет, който е стоял на пряка естествена светлина за по-дълго време. Когато се разхождаш в парка и седнеш на затоплена пейка, тя със сигурност е била целуната от слънцето. А ако се застоиш малко по-дълго на нея и започнеш да усещаш топлина по лицето си, и ти ще си целунат.

The sun-kissed garden’s flowers thrived under the beaming rays that gleamed down day by day. - Целунатите от слънцето градински цветя, вирееха под лъчите, които блестяха ден след ден.

Rainbow

Дъгата е едно от любимите ни пролетни явления. Тя може да се появи по всяко време на годината, но през пролетта е някак най-сладка.

You'll never find a rainbow if you are looking down. - Никога няма да намериш дъга, ако гледаш надолу.

Bloom

Цветята разцъфват, когато пъпките им се разтварят. Те цъфтят и щом вече са с отворени венчелистчета. Този процес се нарича bloom и донася приятно ухание в града.

These flowers bloom earlier than others do. - Тези цветя разцъфват по-рано от другите.

Blossom

Blossom е друга дума за цвете. Тя се използва най-често за група цветове на дървета, които цъфтят по едно и също време.

The cherry tree blossom symbolizes the supreme in femininity. - Цветовете на черешовите дървета символизират върховната женственост.

Blossom може да се употреби за описване на развитие, разцъфване в смисъла на растеж. По този повод ти споделяме този позитивен цитат:

→ The flower doesn’t dream of the bee. It blossoms and the bee comes. - Цветето не мечтае за пчелата. То разцъфва и пчелата идва.

Пчеличките в Академията са квалифицираните ни преподаватели. Те са насреща за всички свои курсисти и им помагат да разгръщат потенциала си.

Bouquet

Bouquet е група от цветя, които са красиво подредени и често подарявани на специални дати. За да направиш хубав букет са нужни малко пролетни цветя и желание да зарадваш любим човек, дори и без повод.

→ In her hands was a huge spring bouquet of daffodils and tulips. - В ръцете си тя имаше огромен пролетен букет от нарциси и лалета.

Vibrant

Използвай думата, когато искаш да опишеш нещо жизнено, което те изпълва с позитивни емоции. Vibrant е олицетворение на ентусиазираност, енергичност и висока вибрация. През пролетта природата и всичко живо се изпълва с жизненост.

He always uses vibrant colours in his paintings. - Той винаги използва жизнени цветове в картините си.

Всички в Академията сме прихванали spring fever. Не се тревожи, това не е истинска настинка. Spring fever се изразява в нашето желание да започваме нови занимания със затоплянето на температурите. Още от страничните ефекти на тази “пролетна болест” са прилива на енергия, активно движение и порив за прекарване време сред природата. Според нас това са позитивни промени, които можеш да включиш в ежедневието си.

Очакваме те тази пролет, пълен с енергия и желание да надграждаш себе си. Развий комуникационните си умения като се включиш в нашите курсове по общ разговорен английски и бизнес комуникация на английски.

Квалифицираните ни преподаватели от Англия и САЩ ще ти помогнат да постигнеш поставените цели. Определи нивото на английския си чрез безплатен входящ тест до 11-ти май.

До скоро!